Drugo lice tisine

runwayfunway_runwayfunwayfashion

„Tko ne riskira, ne profitira“, dobro je poznata izreka, ali svatko tko se ikada našao i pred najmanjim rizikom, jako dobro zna da je tu uzrečicu puno lakše izgovoriti nego primijeniti, a najlakše od svega ju je uputiti nekom drugom. Ako mi kažete da se nikada niste našli u situaciji da ste nekom poslali neku riskantnu poruku i onda okrenuli mobitel naopako pa satima, danima, tjednima, mjesecima ili godinama (godine su već ekstremni slučaj) odgađali pogledati što vam je taj netko odgovorio, neću vam povjerovati.

Prema znanstvenici Katarini, takozvani Model slanja riskantne poruke najčešće je povezan s osobom s kojom već imate neku prošlost, a sastoji se od tri faze i jedne predfaze: predfaza je naravno opširan, detaljan, višednevni i iscrpan razgovor s najboljom frendicom (dok ona jednostavno ne prestane odgovarati i krene se praviti da je otputovala u neko afričko selo u kojemu nema signala) o tome trebate li, kada, na koji način i u koliko sati poslati riskantnu poruku. Zatim slijedi prva faza. Prva faza je takozvana faza samopouzdanja – ono kada vrlo samouvjereno smislite neku neobaveznu, nenametljivu i pomalo duhovitu (barem vi tako mislite) poruku pred kojom nema šanse da se vaša meta neće rastopiti kao tinejdžerka na filmove Zaca Efrona. Zatim slijedi druga faza, takozvana faza žmirenja – faza u kojoj nervozno nakon duže vremena nećkanja zažmirite i kliknete na „pošalji“ tolikom brzinom i snagom da je prava sreća što više nemate mobitel na tipke jer bi vjerojatno tipka pošalji otpala i zagubila se negdje ispod kauča. Posljednja faza je najteža od svih, takozvana faza agonije – ona faza u kojoj vam je malo loše, odgađate pogledati što vam je osoba odgovorila jer se ono samopouzdanje iz prve faze izgubilo kao obećanja nakon izbora. Ta treća faza je ujedno i najduža faza. U njoj, umjesto da jednostavno pogledate u poruku i vidite što vam je osoba odgovorila, vi prvo: pročitate sve časopise u kući koje već ionako znate napamet, iz dosade odradite sklekove u stiletto štiklama od 13 cm na mekanoj podlozi i pomislite – Ok, ako to mogu, mogu i napokon pogledat u mobitel, naravno da mogu, ali ne sada, prvo bih morala ispeglati onu haljinu koju neću nositi ovih dana, ali nek je ispeglana… Onda nakon što ispeglate haljinu, napravite ručak, pročitate do kraja knjigu koju ste počeli čitati prošlog ljeta i baš sada vam je došlo da ju dovršite, ukratko, nakon otprilike tri mjeseca, kada se napokon odvažite pročitati poruku, shvatite da vam je taj netko odgovorio tako opušteno i normalno i prihvatljivo i za vas povoljno, da se pitate zašto jednostavno nisam pogledala u mobitel odmah i preskočila treću fazu? Niste… jer ste žena…

Jer smo mi žene ponekad, ali samo ponekad sklone zakomplicirati više nego naša država oko papirologije… Cure, uživajte u videu i slobodno u komentar napišite koliko puta ste doživjele ovakvu situaciju i nikako nemojte napisati da niste nikada jer nema šanse da ću vam povjerovati. Tražimo pobjednicu (pobjednika ne, jer dečki to jednostavno ne rade), onu sretnicu koja je imala najveći broj ovakvih situacija, a koja za nagradu naravno neće dobiti ništa osim javne sramote i komentara podrške drugih cura u rangu onih podrški koje viđate kada promatrate dvije pijane cure u wc-u koje u sekundi postanu najbolje prijateljice. Za vas, dečki, imam samo jednu poruku – ako vam cura nekoliko sati, tjedana, mjeseci ili godina nije odgovorila nakon što vam je poslala neku riskantnu poruku, nemojte se puno brinuti, jer ona, vjerojatno, samo radi ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *