Jeste li spremni slijediti recept za uspjeh koji daje Beyonce?

katarinamarjanovic_runwayfunway_runwayfunwayfashion_runwayfunwayootd_runwayfunwaystyle

Naiđem na internetu ponekad na komentare: „Lako je bit Beyonce kad ona ima pomoćnice, he-he“. Nakon toga digne mi se na glavi sva ova kosa koju imam, nakostriješi se čak i moj mačak Mislav i krzneni tepih koji imam u stanu i sve moje krznene jakne od umjetnog krzna. Pronašla sam 10 pravila koje Beyonce navodi ključnima za uspjeh i prenosim vam ih, a sve što trebamo svi skupa raditi je samo ih slijediti pa će svijet u glas vikati da lako je nama.

Prema njenom receptu, dobra vijest je da postići megasvjetski uspjeh mogu baš svi, uključujući i vas i mene i mog mačka Mislava ako se probudi i krene raditi odmah, a neće jer se još uvijek igramo hotela u kojemu on spava 12 sati, a ja mu za to vrijeme serviram jelo. Loša vijest je ta da, ma koliko talentirani bili, to jednostavno nije dovoljno ako nećete raditi 25 sati dnevno, kako kaže Beyonce, dok vam prsti ne prokrvare.

1. Rad, rad, rad, rad pa malo odmor….rada

Znam da ovo baš i nije privlačno jer bismo često htjeli, i vi i ja skupa s vama, da je čarobna formula za uspjeh izgovoriti s terase uz koktel bosanskim naglaskom riječi: „Ćiribu ćiriba, želim biti Beyonce, ba.“ Ali čak i Beyonce kaže da i dan danas trenira 25 sati dnevno da bi uopće mogla biti Beyonce, doslovno dok joj prsti ne prokrvare.

Will Smith kaže da netko može biti talentiraniji od njega koliko hoće, ali dok taj netko spava, on radi. Dok taj netko jede, on radi. Dok taj netko skrola po Instagramu, on radi. Dok taj netko provodi 7 sati dnevno pjevušeći: „Puc puc, jezik ti isplazi, puc, puc, na uši ti izlazi“, on radi. Dok taj netko…. znate već, Will radi.

Da je Beyonce skrolala po Instagramu uhodeći novu curu svog bivšeg dečka, još bismo mi čekali na onaj njen prvi album koji je prodala u 11 milijuna primjeraka. Naravno, ne moramo svi biti Will Smith ni Beyonce jer treba nam i vodoinstalatera i kuhara i čistača i domaćica i profesora i liječnika, ali možda bismo trebali idući puta zastati prije stručnog “lako je njoj” zaključka iz fotelje otipkanog s pola mozga na godišnjem odmoru.

2. Natječite se, ali samo sa sobom, ne s Ivom Ivić iz Dugog Sela

Znam da živimo u svijetu u kojemu nas poznanica Iva Ivić iz Dugog Sela upravo pokušava uvjeriti na Instagramu da je trenutno na Baliju sa svojim novim dečkom Ryanom Goslingom pa je teško ne zapitati se kako Iva to uspijeva, a mi se moramo pripremati za jedan….aest jesenskih ispita. Beyonce kaže da se nikada nije natjecala ni sa kim drugim osim sa samom sobom i da iz tog razloga prije svakog albuma pregledava sve svoje prijašnje nastupe kako bi shvatila gdje može bolje. Beyonce koja u nogama ima zalihu dobrih koraka za 12 života i u glasnicama zalihu dobrih tonova za tih istih 12 života. I dok se mi oporavljamo od mamurluka uz pitanja: “Što sam sinoć radio, je li ovo moja ruka, je li ovo planeta Zemlja?” , dva dana se prenemažući s kreveta na kauč, pogodite što, Beyonce je u ta dva dana već prodala 11 milijuna primjeraka svog albuma.

134536288378

3. Kreativnost je važna, ali ne „ukrast ću sliku s Pinteresta i staviti na Instagram“ tip kreativnosti

Jeste li ikada čuli da je netko za nekoga rekao: „Gle budalu što je kreativan?“. Beyonce kaže da nas nitko neće osuditi ako smo kreativni i da je kreativnost najbolji način da si dokažeš da možeš svijetu dati nešto novo i potrebno, što ti pomaže u stjecanju samopouzdanja. Pritom nekako čisto sumnjam da je mislila na „ukrast ću sliku s Pinteresta i staviti na Instagram kao svoju i ukrast ću Balaševićeve stihove“ tip kreativnosti koji u zadnje vrijeme hara virtualnim svijetom.

4. Uvijek ima prostora za napredak, čak i ako si Beyonce

Možda je spomenutoj Ivi Ivić iz Dugog Sela definicija uspjeha uvjeriti preko Instagrama Ines Inesić iz Savskog Marofa u to da je trenutno na Baliju sa svojim novim dečkom Ryanom Goslingom. Mom mačku Mislavu definicija uspjeha je najesti se i odspavati 8 sati u komadu ako sam ja kod kuće i gnjavim ga svakih 15 minuta. I sve to je u redu i ispravno. Ali ako kojim slučajem želimo uspjeh kakav je uspjela ostvariti Beyonce, onda nam definicija uspjeha glasi: Uspjeh znači neprestano i svakoga dana iznova rasti i napredovati istovremeno i kao umjetnik i kao osoba. 

5. Ne odustaj od svojih ciljeva ni onda kada se ovaj svijet pokaže ne baš najboljim mjestom za život, a hoće

Već sam pisala jednom o tome, čini mi se da smo mi Hrvati često mali petrarkistički pjesnici koji imaju potrebu plakati i čeznutljivo gledati kroz prozor, a takva sam ponekad i sama. Znam da je svijet umrežen obiteljskim i rodbinskim vezama koje su glavni kriterij u životopisu, ali Beyonce se nije povlačila po 28 afera s bogatim biznismenima koji bi ju mogli pogurati, nije se uzdala u veze i vezice, a čak i da je, to joj ne bi moglo pomoći da se održi ovolike godine kao broj jedan ako ne bi bila dovoljno dobra. Može se, sjajne vijesti, jel da?

6. Svi smo negdje iznutra zvijezde, i ti i ja i moj mačak Mislav 

Dok mi zamišljamo na plesnom podiju da izgledamo kao Beyonce, a zapravo izgledamo kao pas kojega je lupilo sunce i srpanj pa je izbacio jezik van, čak i Beyonce za to vrijeme trenira da bi mogla plesati kao Beyonce. Za sebe kaže da je stvorena za ovo što radi i da svatko u sebi ima malu Beyonce, malog Einsteina, malog Teslu, malu J.K.Rowling, malog Messija, malu najbolju domaćicu i majku na svijetu, ali da bismo mogli zasjati, moramo prvo otkriti što je to za što smo zaista stvoreni, a ne ono za što drugi misle da bismo trebali biti stvoreni. Ako si stvoren da budeš Einstein, ali forsiraš u sebi malog Messija kojeg nemaš, grjehota je.

7. Vjeruj si, jer nitko drugi to ne može umjesto tebe

Beyonce trenira 25 sati dnevno da bi mogla biti Beyonce i kaže kako još uvijek nema bolju definiciju za razviti samopouzdanje od one s početka – rad, rad, rad, rad…. i još malo rada. Kaže i da još uvijek prije svakog nastupa ima tremu i da je trema jedini način da zna da to što radi radi dobro. Beyonce ima tremu. Da sam bar ovo znala kad sam imala tremu pregledati svoje fotke iz srednje.

8. Ustani kad padneš, a najviše ustani onih dana kada ti baš ništa ne ide

„Danas ću ostati kod kuće, odgledati sve filmove koje je Ben Affleck ikad snimio i naručiti slavonsku pizzu koju ću posuti s malo papra, čipsa, šlaga, sladoleda, depresije, smokija i salate da bude zdravo“, rekla je svaka žena ponekad. Vjerojatno je i Beyonce jer ponekad reći takvo nešto je zdravo (i to ne zbog zelene salate na vrhu), ali kaže da se redovno protiv loših dana bori tako da se sredi najljepše što zna jer kad izgledaš dobro onda se i osjećaš dobro (a šta ja oduvijek govorim???) i jednostavno inzistira da dan krene u boljem smjeru. A kada te Beyonce onako frajerski pogleda, tko bi se usudio suprotstaviti se? Ja mislim da ja ne bih.

9. Drži život u ravnoteži

Uz 25 sati rada dnevno, Beyonce kaže da uvijek uspijeva pronaći vremena za obitelj i prijatelje. Jer uspjeh nije uspjeh ako nemaš nekoga tko će na tvoje limune donijeti tekile i na tvoje osvojene vrhove postaviti bijele zastave. Točka.

10. Doseži zvijezde jer su bliže nego što misliš

Beyonce kaže da su i u njenom životu postojale Ive Ivić iz Dugog Sela koje su joj govorile da su joj snovi preveliki i možda i bili da Beyonce nije već tada znala onu čuvenu – što želja zna što je realnost, što snovi znaju tko je Ines, tko je Marijeta, tko je Beyonce, a tko Katarina.

Dodala bih 11. pravilo koje kaže – nemoj popljuvati Beyoncinih 10 pravila iz svoje fotelje ako nisi godinama radio na svojim snovima  tako da ti prsti prokrvare. I meni se nekad čini da sve je nemoguće i teško. A onda se zapitam kada su mi zadnji puta prokrvarili prsti od toga koliko sam radila ono što volim i jesu li ikad? Naravno, ne moramo svi biti Beyonce i ni ne želimo i ni nećemo. Ali ovih 10 pravila univerzalno mogu poslužiti ako u bilo kojem području želimo biti najbolji jer to nije baš lako u svijetu koji broji preko 7 milijardi ljudi. A sad, ako ćemo slušati Beyonce, vrijeme je za baciti se na posao ISTE SEKUNDE. I ne, nemamo vremena prvo pola sata odspavati. 😉

Do čitanja,
Katarina

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *