Zašto nikada nemamo ništa za obući iliti muke po ženskoj kupnji

katarinamarjanovic_runwayfunway_runwayfunwayfashion_runwayfunwayootd_runwayfunwaystyle

Možda negdje iza sedam mora, sedam gora i sedam planina živi neka mlada žena kojoj su se smijenila već dva tjedna, a da ni u jednom trenutku nije pomislila da nema što za obući. Ta sretnica, nažalost, nisam ja. Ako ti jesi, drago mi je zbog tebe i želim ti da takva i ostaneš i da ti svijet bude lopta šarena u kojoj baš nikada nema pekmezastih i loših trenutaka. Ako si pak među onom nesretnom skupinom barem ponekad, ovo je kolumna za tebe. Dobrodošla u klub. Klub u kojemu ćemo, naglas kao na psihoterapiji, ženski se držati za ruke i muški, kao da nema sutra, priznati zašto nikada nemamo ništa za obući.

Pretpostavimo da žena naručuje online i svaka sličnost sa stvarnim događajem iz mog (i tvog) života je slučajna. Otvoriš web shop s jasnom vizijom da ti treba praktična majica koja ide na sve. Praktična majica. Ne može biti tako teško. Nije neka kvantna fizika. Ali onda, pored majice koja bi ti popunila barem četiri kombinacije koje nikada ne nosiš jer nemaš majicu za njih, ugledaš predivnu košulju sa zvonolikim rukavima. Nije baš nešto praktična jer ti upada u tanjur dok jedeš. Još je i presvijetla, a ide jesen što znači da ti trebaju tamnije boje. Ali što je je, slađa je od prvog dejta. I dok se okreneš, hop, neki nepraktični crni vražićak s desnog ramena klikne na „kupi.“ Krv i oganj, bijes i mač. Dobro, jedna nepraktična stvar se može tolerirati. Iskrene čestitke na kupnji, ali još uvijek se možeš vratiti na pravi put.

Odlučiš probati s cipelama za svaki dan. Ovo je jednostavno k’o 2 i 2. Cipela na sve vrste peta imaš i previše, sada trebaš ravne. Ravne k’o Slavonija. Ne može lakše. Nekoliko sekundi nakon toga, stiže veseli mail: „Čestitamo na kupnji predivnih cipela na block petu. Padnite na zimskoj poledici sa stilom.“ Pa čestitke i od mene! Mislim, kad pogledaš, ni 2 i 2 nije tako baš jednostanvo… Ne zna čovjek jel 4 ili 22.

Dobro, ajde, dvije stvari koje baš i nisi najbolje odabrala, ali sada si se sabrala, triput udahnula, odlučila biti odrasla racionalna osoba koju uopće nije tako lako smesti s razumnog puta…i naišla na Instagramu na preslatki rokovnik u obliku mačke i na torbu za koju možeš dobiti 20 % popusta ako upišeš kod: „SABERI SE, NE TREBA TI TORBA, TREBA TI KAPUT, LUĐAKINJO JEDNA.“ Pošalješ poruku mami, sestri, frendici i svima oko sebe, skroz dok netko ne potvrdi da ti ta torba stvarno treba i da kaput možeš odgoditi. Makar to bila i sestrična koju nisi vidjela od krizme. Nakon tri tjedna stiže poštar, ne nosi kaput koji bi ti dobro došao, ali nosi rokovnik u obliku mačke i torbu koja ne grije, ali je prekrasna. Iskrene čestitke! Mislim, uvijek u torbu možeš ubaciti neku grijalicu i grijat će još i bolje nego kaput.

Onda kreneš pogledavati na kalendar i shvatiš da je najbolje da kreneš naručivati za zimu. Vuneno, toplo, mekano, ušuškano. I ne, ove godine nema tog momka, događaja ni raspoloženja koji će te natjerati da se smrzavaš jer kad se ubundaš, ima da te ni rođena majka ne prepoz….ajme, genijalna suknjica! Za koju doduše trebaš dugi kaput ako ju misliš nositi po zimi. I grijalicu koju ćeš vući za sobom. I jako dugi produžni kabel za grijalicu, onaj koji seže od tvoje kuće do svečane lokacije. Dobro, kupit ćeš kaput već, a uštedjet ćeš na grijalici. Pa ti si zapravo uštedjela ovom kupnjom, mudrice jedna! Ali na kraju ipak ne uzmeš ni kaput jer ga nisi naručila na vrijeme, a više se ne isplati naručivati jer će uskoro proljeće, pa ne možeš nositi ni suknjicu, ali ćeš ju garant ionako nositi na proljeće. Ako kupiš onu majicu koja ti ide na nju i one cipele koje isto nemaš. Al’ skombinirat ćeš već nekako. Mislim, nećeš, ali šta sada.

Nakon nekog vremena odlučiš si pružiti drugu priliku. Prošlo je već mjesec dana, a ti nisi ona od nekada, sada si mjesec dana starija, pametnija, iskusnija i praktičnija. Kreneš tražiti haljinu za svaki dan, ali završiš eto baš nešto samo gledajući Saabove haute couture haljine. Nakon 10 minuta, jednom rukom naručuješ pripijenu haljinu do poda s visokim prorezom, drugom rukom šalješ sestri poruku: „Bolje ti je da se sljedeći mjesec udaš da imam gdje ovo nositi“, trećom rukom šalješ mami poruku da ju pripremiš na situaciju da te se u afektu ne odrekne, a četvrtom otvaraš ovu kolumnu da se utješiš s čuvenim: „Ali ona je isto tako naručila…“, dok u glavi već čuješ mamin glas: „Ne znaimaju me drugi.“ Ali imaš Saabovu haljinu, čestitam na profinjenom ukusu!

Daš si još jednu priliku, s obzirom na to da je osjećaj grižnje savjesti ogroman i upišeš u tražilicu „haljina za svaki dan, hvala, molim ponizno strogo za svaki dan, hvala još jednom“. Iskoči Saabova vjenčanica. Mislim, nije baš tako skupa. I možda bi ti dali da kupiš preko iksice. A i jednog dana ćeš se možda svakako udati, a Saab nikada neće izići iz mode. A jedna haljina za svaki dan više-manje. Čak i ako se ne udaš nikada, u Saabovoj vjenčanici će biti divno sjediti na kauču i heklati dok oko tebe sjedi dvadeset mačaka. I tako, dok plačeš jer nemaš što obući na faks/posao, stiže mail: „Čestitamo na kupnji vjenčanice.“ A tko se udaje? Pa nitko. Zašto misliš da se netko udaje?

Eto. Zato nemamo nikada ništa za obući iako nam u ormar više ne stane ni čačkalica, a kamoli Saabova vjenčanica sa šlepom dugim odavde do Savskog Marofa. Dragi muškarci, ako ovo čitate, na vama nije da nas osuđujete i prekrižite s popisa potencijalnih budućih supruga. Nego da nas zagrlite, donesete nam čokoladu ili sladoled u kutiji i kažete da će sve biti u redu. Eventualno da poradite na izumu neke aplikacije preko koje ćemo moći besplatno (može i ilegalno) downloadati robu, cipele i torbe pa možda više nećemo imati takvih problema baš nikada. Dobro, možda smo ponekad lude i možda plačemo pred ormarom. Možda ponekad naručimo dugu haljinu s prorezom iako tražimo traperice. I da, znamo da ljepota dolazi iznutra, a ne izvana. Ali dođe nam tako ponekad. Vi samo donesite čokoladu ili sladoled u kutiju i zagrlite. I samo ako bi eto možda mogli… za Dan žena…izumiti nam nekako tu aplikaciju? Mislim, čisto tako da ne moramo sve same.

*Za više objava i tekstova, pratite Instagram: katarina_m93

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *